Son yıllarda ardı ardına açılan kokteyl barlarla miksoloji öyle bir çıkış yakaladı ki, pandemide şirketler uzaktan çalışan ekiplerini motive etmek için online takım aktivitesi olarak kokteyl workshopları düzenlediler. Evlere kargo ile ulaşan shakerlar ve kokteyl karışımları beyaz yakalı genç çalışanların iş çıkışında stres attığı kokteyl barları pandemide DIY (do-it-yourself) tarzında ayağına getirdi ve şimdilerde pek çoğu, hobi olarak miksolojiye merak saldı. O meraklılardan biri olarak, bu alanın profesyoneli ile röportaj yapma fikri epeydir aklımdaydı, işte şimdi o röportajla karşınızdayım 🙂

Bu röportaj blog için de bir “ilk” 🙂 İlk defa iki kardeşi blogda ağırlıyorum, hem de ikiz kardeşleri! Yiğitcan ve Onurcan ile miksolog kimdir, ne yapar, miksolojist eğitimi, bar sektöründe çalışmak üzerine konuştuk. Onların hikayesinin hem bu alanda çalışmak isteyenlere, hem de gelişim zihniyeti ve yaratıcılık için ilham arayanlara yol gösterici olacağına inanıyorum.

Yiğitcan & Onurcan, kısaca eğitim ve iş yaşamı geçmişinizden bahseder misiniz?

Yiğitcan & Onurcan Gençer: Selamlar, 1990 doğumluyuz. 17 yaşında hayatımızı değiştirecek olan Kafe Pi’de çalışmaya başladık. Tabii ki ilk önce bardak sildik. Bu deneyimden birçok şey öğrendik. Kendimizi geliştirmek için birçok alanda eğitim aldık, kazandığımız parayı da kendimizi geliştirmek için harcadık. Hem yeme içme sektöründe hem de iletişim alanlarında eğitimler gördük. Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)’da bar ve miksoloji eğitimi aldıktan sonra 2014 yılında 200’e yakın barmenin katıldığı ve Barmenliğin Oscar’ı olarak bilinen Diageo Reserve World Class’ın Türkiye ayağını Onurcan kazandı. Tabii ki eğitim ve iş yalnızca işini iyi yapmakla başarılı olabileceğiniz alanlar değil. Bu şekilde yalnızca bir yere kadar gelebilirsiniz. Ne kadar başarılı ve iyi olduğunuzu göstermek için iyi bir iletişim ve pazarlama stratejisine de sahip olmalısınız. Bunun için de gelişmeye açık, öğrenmeye hevesli ve biraz da cesaretli olmak lazım. Bu amaçla çıktığımız yolda neler yapabiliriz diye konuşarak Twins Cocktail Lab‘i kurmaya karar verdik. Aynı zamanda insanlara yaptıklarımızı göstermek için de oyun alanımız olarak Twins YouTube kanalını kurduk. Daha sonra da kalite kokteylin ulaşılabilir olması için Easy Mix’i yarattık.

Miksolog ne yapar? Siz miksolog olmaya nasıl karar verdiniz?

Yiğitcan & Onurcan: Bizim bara girişimiz ve işi miksoloji alanına taşımamızda birçok farklı işte çalışmamız ve 17 yaşında bara girdiğimizde sevdiğimiz işin bu olduğunu anlamamızla başladı. Onurcan başlarda ‘’barmene kız verilmez!’’ algısını kırmak için bu işe girdiğini söylese de Türkiye’de parmakla gösterilen, alanında kendini kanıtlamış barmenler olmak asıl hedefimiz. Sevdiğiniz bir işte başarılı olmamanız çok zor. Bunu anlayan yakınlarımız da bize tabii ki çok destek verdi. Barmenlik ve miksoloji, birbirlerine yakın kavramlar olsa da aslında farklı konular. Barmen “barda içki servisi yapan kişi”, miksolog ise “karışık içecekler hazırlama sanatı ve becerisi olan kişi “olarak tanımlanır. İkisi farklı kavramlar olsa da günümüzde artık aynı potada erimeye de başladı. Aynı zamanda miksolojist, moleküler yöntemleri de kullanarak laboratuvarda oldukça sürdürülebilir, yeni nesil ve geleceğe hitap eden içecekler de hazırlayabilir. Çok geniş ve ucu bucağı olmayan bir kavram aslında. Miksolog aslında fütürist bir şekilde bu alana katkı yapmayı isteyen kişidir, diyebiliriz.

Miksolojist eğitiminden bahsedebilir misiniz?

Yiğitcan & Onurcan: Miksolog olmak için gereken miksoloji eğitimi oldukça detaylı, emek isteyen ve karışık bir eğitim süreci. Ayrıca sadece eğitimini almış olmak iyi bir miksolog olunabileceği anlamına da gelmez. Çünkü miksoloji, gelişmiş bir damak tadı ve çokça yaratıcılık gerektiren bir kavram. İçki çeşitliliğin neredeyse sonsuz oluşu, her içkinin ya da kokteylin servis edileceği bardağın farklı olması, içkilerin birlikte uyum sağlayacağı diğer gıda ve içeceklerin bilinmesi gibi konularda deneyim gerektiriyor oluşu, miksolojiyi oldukça farklı bir kulvara taşır. Miksoloji eğitimleri günümüzde oldukça çeşitli. Sertifika alabileceğiniz kısa süre kurslardan, lisans eğitimi gibi uzun süre, derinlemesine alabileceğiniz eğitimlere kadar birçok farklı seçenek var. Bu eğitimlerde bara dair şeyler öğretilir. İçkilerden, servise ve miksolojinin temelini oluşturan mikro karışımlara kadar… 18 yaşını geçen herkes bu tarz eğitimlere katılabilir. Programlardan mezun olmak için sınav yapılır. Ancak hobi olarak barı öğrenmek istiyorsanız workshoplara da katılarak keyifli bir öğrenme süreci yaşayabilirsiniz. Workshoplarda sınav yapılmaz.

Yukarıda Yiğitcan
Aşağıda Onurcan
🙂

Profesyonelliği bar sektörü için nasıl değerlendiriyorsunuz? (Çalışma koşulları, iş tatmini, kazanç, iş ortamı…)

Yiğitcan & Onurcan: Eskiye göre bar sektörü oldukça profesyonel bir alana taşındı diyebiliriz. Çalışma koşulları elbette iyileştirilebilir ancak başarılı ve iyi bir barmen/barmaid için tatmin edici bir kazanç her zaman olacaktır. İş ortamı oldukça keyifli ancak profesyonel olması gereken bir alan. Eğlenceli olsa da yapılanın iş olduğu unutulmamalı. Bu profesyonelliği yakalayan bar çalışanları için iş tatmini yüksek.

Mezun olduğu bölümden farklı bir alanda çalışmak isteyen ya da görevini/sektörünü değiştirmek isteyenlere ne önerirsiniz?

Yiğitcan & Onurcan: Kariyer yalnızca ay başında maaş almaktan ibaret değil. Sevmediğiniz ya da tutku duymadığınız, sizin niteliklerinize uymadığını düşündüğünüz bir alanda başarılı olmak için motivasyon bulamazsınız. Biz İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümünü kazandık. Bu bölüm için de ayrıca çok heyecanlıydık ancak kendimizi desteklemek zorunda olduğumuz için üniversite eğitimimize devam edemedik. Mümkün olduğunda hem bu alanda hem de bizi bu kariyer yolunda destekleyeceğine inandığımız birçok alanda dışarıdan eğitimlere katıldık, kendimizi hep geliştirdik. Severek öğrendik ve çalıştık aynı anda ve bu sayede yaptığımız işte en iyilerden biri olduk. Sektörünü değiştirmek isteyen kişilere tavsiyem, nitelikli oldukları alanı bulmaları. Ne yapacağını bilememekten ziyade ne yapmak istediğini keşfetmek, kendini tanımak ve tutkularını bulmak önemli.

İkizlerin Youtube kanalından soru-cevap videosu
Aklıma gelen sorulardan birini bu videoda yanıtlamışlar – “İkiz olarak çalışmak zor mu?” 🙂

Sizce bir miksologda olmazsa olmaz karakter özellikleri neler? Miksolog olmak isteyen bir gence ne tavsiye verirsiniz?

Yiğitcan & Onurcan: Miksolojist olmak isteyenler için en büyük tavsiyemiz elbette öğrenmeyi bırakmamaları. 70 yaşında da olsanız, 17 yaşında da olsanız öğrenmeye ve keşfetmeye açık olmalısınız. Dışa dönük olmalı, kendinize yatırım yapmalısınız. Mümkünse, ekonomik durumlar el veriyorsa, mutlaka farklı yerleri görmeli, farklı tatlar ile damağınızı açmalısınız. Japonya’daki kokteyl alışkanlıkları ve damak tadı ile Türkiye’dekiler çok farklı. Kendinizi geliştirmeniz bu işin püf noktası.

Biraz da Twins Mutfak’tan bahsedelim. Twins Mutfak’ın hikayesi nedir? Ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Yiğitcan & Onurcan: 2014 senesinde Twins Cocktail Lab’i kurduk. Kurulduğu günden beri 120’den fazla mekana danışmanlık verdik. En kısa tanımıyla Twins Cocktail Lab, danışmanlık ve bar catering şirketi olarak hizmet verdiğimiz bir iş alanı. Aynı zamanda menü hazırlama, workshop, etkinliklerde bar catering hizmeti vermeye de devam ediyoruz. Easy Mix olarak başlattığımız işimizde de kaliteli kokteyllerin herkese ulaşmasını sağlıyoruz.  Easy Mix, Twins Cocktail Lab. Tarafından özel tariflerle titiz şekilde hazırlanmış bir koleksiyon diyebiliriz.

Yaratıcılık nedir, oynat bakalım – İkizlerden beş duyuya hitap eden bir kokteyl tarifi 🙂

Miksolog olarak yenilikçi ve yaratıcı olabilmek/kalabilmek için siz nelerden/nerelerden besleniyorsunuz?

Yiğitcan & Onurcan: Yenilikçi olabilmek için insanlardan, yeni baharatlardan, yeni coğrafyalardan, yeni topraklardan besleniyoruz. Sürekli öğrenmek, kendini yenilemek, ufkunu açmak bu alanda en önemli kıstas.

Bundan sonrası için sizin hayaliniz nedir?

Yiğitcan & Onurcan: Bundan sonrası için Türkiye’nin kokteyl kültüründe örnek alınan bir coğrafya olmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Vakit ayırdığınız için ikinize de çok teşekkür ederim, hayalinizi gerçekleştirirken eminim yeni başarılarınızın haberlerini duyacağız 🙂

İlginizi çekebilecek yazılar:

Ortayaşın Yeni Kokteyli

O Şimdi Expat 5: Londra’da Bir Türk Çift – Begüm & Fırat Uyulur

Leave a Reply