Dünyadaki 100 korkudan biri, hem de listenin tepesinde, glossophobia var. Topluluk karşısında konuşma korkusu…

İnsanlar kendi anadillerinde konuşma yapmaya bu kadar korkarken, iş yabancı dilde konuşma yapmaya gelince, çoğu kişide baskı ve güvensizlik tavan yapıyor.

Artık hem okulda, hem de işte İngilizce sunum yapmak kaçınılmaz. Harvard Business Review’da denk gelince paylaşmak istedim. Anadili İngilizce olmayan ve sıkça İngilizce sunum yapmak durumunda olan yöneticilerle röportaj yapan Deborah Grayson Riegel, anadili İngilizce olmayan ve İngilizce sunum yapacak kişiler için üç strateji öneriyor;

1. Sunumunuzdaki slaytları mükemmelleştirmeye çalışmak yerine prova yapmaya zaman harcayın.

Peter Dinklage Win GIF - Find & Share on GIPHY

Yöneticilere, sunumun planlama, tasarlama ve slayt mükemmelleştirme için harcadıkları zamanın sunumu sesli bir şekilde prova yapmak için harcadıkları zamana göre oranı sorulmuş. Neredeyse hiç kimse prova yapmadığını belirtmiş. Bu durum anadilde yapılan sunumlar için de sıkıntı yaratıyor. İngilizce sunumlarda başarılı olmanın anahtarı prova ve tekrar. Bu şekilde sunumu aslında hafızanıza atarak, strese daha az duyarlı hale geleceksiniz. Aynı zamanda, daha spontan bir şekilde konuşacaksınız.

2. Aksanınıza takılmayın, ama daha yavaş konuşun. (Luis Fonsi boşuna des-pa-cito (slowly/yavaşça) demiyor!)

Amino Ladybug GIF - Find & Share on GIPHY

Ülkemiz insanlarının aksanlarına göre hangi bölgeden olduklarını fark edebiliyoruz. Bu durum tüm diller için geçerli. Ne var ki, kimi zaman aksan dinleyicilerin bizi anlaması için sıkıntı yaratabiliyor. Alışılmadık bir aksan, özellikle sunumun ilk dakikalarında dinleyicilere anlaması güç gelebilir. Konuşma hızınızı düşürerek, dinleyicilerinizin sizi daha kolay duymasını ve anlamasını sağlayabilirsiniz. Açılıştaki kelimelerinizi özenle seçin, dikkatli ve net bir şekilde telafuz edin. Sunumunuzun devamında, dinleyiciler sizin aksanınızı çözmeye başladıklarından, aksanın etkisi giderek azalacak ve söylediklerinizi daha kolay anlayacaklar.

3. Daha sık es verin.

Taraji P Henson Shut Up GIF by Empire FOX - Find & Share on GIPHY

Sunum yaparken aralarda duraklamanın iki faydası var. Birincisi, dinleyicilerinizin mesajı anlamalarını sağlar. İkincisi, size mola olur. Aksanlı konuşmalarda özellikle bu esler faydalı. Hem dinleyiciye söylenenleri anlama ve hatırlama fırsatı sunuyor, hem de konuşmacıya notlarına bakmasına, dinleyicilerin durumunu kontrol etmesine fırsat yaratıyor.

“Mükemmel sunum yapmak” anadili İngilizce olanlar için de olmayanlar için de abartılı bir ifade olur. Biraz özenle anadili İngilizce olmayan kişiler de rahat ve güvenli bir şekilde İngilizce sunum yapabilirler.

Kaynak: https://hbr.org/2018/04/3-tips-for-presenting-in-english-when-youre-not-a-native-speaker

https://www.fearof.net

Leave a Reply