Y jenerasyonu işyerinde yükselmeye devam ederken, ofis formaliteleri de değişiyor. Bu değişime ayak uydurabilen kişi ve organizasyonlar da başarılı oluyor. Şirketlerin Y nesli için kıyafet kurallarını neden, nasıl ve ne şekilde rahatlattığını anlatan bir yazıya denk gelince paylaşmak istedim 🙂
Günümüzde yöneticilerin yarısı, çalışanların beş yıl öncesine göre daha az resmi giyindiklerini söylüyor. Çalışanların %58’i ise, “business casual”, “casual” ya da giyim kodu olmayan bir şirkette çalışmayı tercih ettiklerini söylüyor. (“Giyim Kodları Çözüldü!” başlıklı yazımda farklı giyim kodlarından bahsetmiştim.)
İşyerindeki resmiyetin azalmasının nedenleri neler?
- Rekabetçi iş piyasası
İş arayanların yarısından fazlası, bir şirketin kıyafet kodunun, iş teklifini kabul etme konusunda çok önemli ya da orta derecede önemli olduğunu söylediğinden, şirketler yeteneklerini, özellikle de Y neslini çekmek için bir yol olarak esnek kıyafet kuralları uyguluyor.
- Uzaktan çalışma kültürünün yükselişi
Bir kafede, ortak çalışma alanında ya da evde çalışmak resmi giyinme ihtiyacını azaltıyor.
- Daha fazla farkındalık
Instagram, Snapchat, YouTube gibi kanallar, kişilerin dünyadaki diğer şirketlerin kültürüne ve kıyafet kodlarına göz atma olanağı tanıyor. Bu durum da, kıyafet kodlarının neler olabileceği ve olması gerektiğine dair – özellikle de yetişmekte olan nesiller için – yeni beklentileri doğuruyor.
- İzlenimlerin değişmesi
Takım elbiseler giderek profesyonellikten ziyade denetimi çağrıştırıyor. Profesyonel bir kişinin nasıl göründüğüne ilişkin müşteri izlenimleri de değişiyor. Artık insanlar dövmelere, sakal bırakılmasına ve piercinglere daha açık. Starbucks ve PetSmart gibi şirketler bu üç durum için de kıyafet kurallarını rahatlatmıştır
Neden şirketler giyim kodlarını gözden geçirmeliler?
Kıyafet kurallarının nasıl olması gerektiği konusunda fikir ayrılıkları var. Bazıları, esnek kıyafet kurallarının şirketlerin ciddiyetini, profesyonelliklerini ve üretkenliklerini sorgulattığını söylüyor. Diğerleri ise, katı kıyafet kurallarına sahip şirketlerin kültürünü, yenilikçiliğini ve yönetimini sorguluyor.
Peki bir şirket neden kıyafet kodunu güncellemeyi düşünmeli?
Ekonominin iyi olduğu zamanlarda, çalışanlar işgücü pazarını yönlendirdikleri için daha rahat kıyafet kurallarına eğilim artıyor. Takım elbiseli ve daha resmi kıyafetler, daha zorlu ekonomik koşullarda geri dönüyor. Çalışana olan talep arttıkça, işverenler de yetenekleri çekebilmek adına, kıyafet kurallarını rahatlatıyorlar.
Y nesli yeteneklere olan talep arttıkça ve daha fazla Y nesli karar verici rollere geçtikçe, bu eğilim devam edecek. Y neslinin %40’ı, iş dünyasından ilham aldıkarı kişinin Mark Zuckerberg olduğunu söylüyor. Facebook’un kurucusu Zuckerberg, daha üretken olmak için işe her gün aynı gri t-shirt ve kot pantolonla gidiyor. Yatırımcılarla tanışmaya giderken bile kapşonlusuyla gidiyor. Hal böyle olunca, yeni nesil profesyonellerin uygun işyeri kıyafeti görüşleri etkileniyor.
Farklı nesillerden oluşan ekipler için en uygun giyim kodu hangisi?
Düzgün, kullanışlı, profesyonel ve nispeten gayriresmi olarak kabul edilen “smart casual” bu durum için en iyi alternatif olabilir. Resmi ve gündelik kıyafetler karıştırılarak uygun kombinler yapılabilir. Avantajı, Y nesline esneklik, diğer nesillere profesyonellik sunmasıdır. Dezavantajı ise, belirsizliğinden ötürü diğer kıyafet politikalarına göre daha fazla kural gerektirebilir olmasıdır. Bu giyim kodu, Y neslini benzersiz ve bireysel olmaya teşvik eder, ki bu da onların rüyasıdır 🙂
“Biz hep böyle giyindik.” demek, 21. yüzyıl işyerinde kabul edilebilir bir cevap değil. Büyüme ve başarı için şirketler kıyafet kuralları üzerine düşünmeli.
Kaynak: http://www.inc.com/ryan-jenkins/how-to-attract-and-retain-millennials-with-the-right-dress-code.html