Bugün blogum üç yaşında! İlk yazım “Kurumsal Hayattan 5 Tersine Mentorluk Hikayesi”,  en çok okunan yazılardan biri olmuş ve 1.500 kez okunmuş! Blogun yıl dönümünde Tersine Mentorluk uygulamalarının ülkemizde yaygınlaşmasını dilemek için özel bir röportaj yapmak istedim. Sevgili sınıf arkadaşım Emir Can Sarımehmetoğlu’na röportaj için teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımla yaptığım bu röportajlar hem gurur hem de heyecanlı bir keyif veriyor 🙂

1) Emir, kısaca okuyucularım için eğitim ve iş yaşamı geçmişinden bahseder misin?

Emir Can Sarımehmetoğlu: Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra mühendis olmak üzere Koç Üniversite’ne başladım. Koç’ta Kimya-Biyoloji Mühendisliği okurken, ilgimin artmasından dolayı finans üzerine de yoğunlaşmaya başladım. Mühendislik diplomamı aldıktan sonra özel bir bankada Kurumsal Bankacılık bölümünde Management Trainee olarak başladım. Üç yılı aşkın bir süredir de aynı pozisyonumda devam ediyorum.

2) Çalıştığın kurumda tersine mentorluk programına katıldığını biliyorum. Bu uygulamadan bahseder misin?

Çalıştığım kurum yeniliklere açık, kendi kültürünü sürdürürken bir yandan da gelişen teknoloji dünyasına ve çalışanlarının 60%’ını oluşturan Y jenerasyonuna adapte olmayı hedefliyor. Bu hedefleri gerçekleştirmek için pek çok çalışma yürütülüyor, tersine mentorluk programı da bu çalışmalardan biri.

Bu program dönem dönem başlıyor, ben de ikinci dönemine katılarak tamamladım. Program kapsamında, tamamı Y jenerasyonu ve juniorlardan oluşan bir grup ile ağırlık X jenerasyonu olmakla beraber Baby Boomers’larında  olduğu üst düzey yöneticilerden oluşan bir grubun birebir çalışması gerçekleştiriliyor.

3) Sen tersine mentor olmaya nasıl karar verdin?

Daha önceden yararlarını ve başka kurumlarında uyguladığını duyduğum tersine mentorluğu, çalıştığım kurumun da yapıyor olması direkt olarak ilgimi çekti ve programa katılmadan önce biraz araştırmak istedim. Araştırmam sonrasında, tersine mentorluğun kurum bağlılığını arttırmak ile beraber, iki neslin birbirini anlaması, bakış açılarını geliştirerek birbirlerinin gözünden bakmaları konusundan, eski düzen ile yeni teknoloji düzeni arasındaki bağı kurmaya kadar birçok faydasının olabileceğini gördüm. Kurumumla ilgili heyecanım bir kat daha arttı ve ben de kendimi ifade edebilmek Y jenerasyonunun bir üyesi olarak düşünce yapımı anlatabilmek adına programa katılmaya karar verdim.

4) Tersine mentorlar olarak sürece nasıl hazırlandınız? 

Mentorlar ve menteeler olarak seçildikten sonra, 1 günlük bir eğitim programına katıldık. Programa mentorlar ve menteeler ayrı ayrı katılım gösterdi. Programın eğitim kısmında teknoloji gelişimi ile gelen yeni dünya düzeni ve nesiller arası farklar biraz daha gözüme çarptı ve anlatmak istediklerimi ifade etmek konusunda baya faydası oldu. Ayrıca, sürecin nasıl daha sağlıklı yürütüleceği üzerinde bilgi sahibi oldum.

5) Öncesinde neler yapmanız gerekti? 

Her ay bir buluşma olmak üzere toplamda 6 buluşmanın tasarlandığı tersine mentorluk programında, 5 buluşmamızın konusu önceden belirli olup, bir buluşmanın konusu eşleşen mentor ve mentee arasında belirlendi. Konuşulacak konuların buluşma öncesinden belirli olması bize konular üzerinde araştırma ve çalışma imkanı sağladı. Buluşma öncesinde konu üzerinde çalışmaların yapılması önemli çünkü mentor olarak başlıca sorumluğumuz olan; bizlerin yaklaşık 1 saat süren buluşmayı menteemizin en iyi şekilde yararlanması üzerine programlı yönetmemiz.

6) Bu deneyimin sana neler kattığını düşünüyorsun? Keyif aldın mı? Zorlukları oldu mu? 

Junior olmanın verdiği deneyimsizlikle iş hayatında ve keza sosyal hayatımızda da hep büyüklerimizden hayata dair tavsiyeler, nasihatlar ve deneyimler dinledik. Fakat tersine mentorlukta durumun bugüne kadar olanın tam tersine olması, bizlerin de görece kısa hayat deneyimimizde anlatacak fikirlerimizin ve eski nesilleri geliştirecek bakış açılarımızın olduğunu gösterdi. Bu bakımdan çok keyif aldım, mentor olarak süreci yönetirken menteemi de çok defa dinleme şansım oldu ve bu şansların her biri kendimi geliştirmeme olanak sağladı.

Süreçte zorluk çıkarabilecek tek durum, yoğun iş temposunda üst düzey yöneticilerin zaman sıkışıklıkları olabiliyor. Fakat bu durumda karşılıklı takip ile çok rahat bir şekilde aşılabiliniyor.

7) Tersine mentorluk pek çok kurumun gündeminde, senin tersine mentorluk yapacaklara (gençler)/alacaklara(yöneticiler)/yürüteceklere(İK) tavsiyelerin neler?

Mentor ve menteelere verebileceğim tavsiyelerin birincisi; her şeyden önce 6 ayı aşkın bir zaman diliminde gerçekleşen bu programda, iş dünyası ve bankacılığın yoğun temposunda zaman ayırabilmek ve ayrılan zamanın verimli kullanılabilmesi gönüllülük esası çok önemli. Program süresinin uzunluğu düşünülerek karar verilmeli sonuç olarak birebir eşleşmelerin gerçekleşmesinden dolayı bir tarafın yarıda bırakması diğer tarafı direkt olarak etkiliyor.
İkinci tavsiyem ise; buluşmaların kesinlikle iş ortamı dışında yapılması, programın amacı doğrultusunda üst düzey yöneticilerin mentee olarak konumlanabilmesini ve mentorlerin de kendilerini daha rahat ifade edip buluşmaları yönetebilmesini iş dışında bir buluşma ortamı kolaylaştırıyor.

Bu programı yöneteceklere verebilceğim tavsiye ise, program başladıktan sonra süreci arka planda takip edip mentor ve mentee’nin karşılıklı olarak programı devam ettirmesine fırsat tanımak.

Tersine mentorluğun katkılarını erken fark ettik, hem yol aldık hem de geliştik. Sana da kariyer yolculuğunda en iyi mentorlarla karşılaşmanı dilerim 🙂

IMG_6978
Emir ve Ece öğrencilik yıllarında, Chill-Out Festival 2013

Leave a Reply