Nesiller arasındaki zihniyet, tavır, dil kullanımı farkları kimi zaman bilimkurgu olarak kimi zaman da komedi tarzında sinemaya ilham vermiş.

Hep var olan kuşak farklarını anlatan birkaç güzel film:

mona-lisaMona Lisa Smile (Mona Lisa Gülüşü)

2003 yapımı filmde başrolü oynayan Julia Roberts, 1953’te Wellesley Koleji’nde çalışan bir profesörü canlandırıyor. Göreve başlamasının ardından, öğrencilerini erken yaşta evliliğe ve annelik eğitimine karşı çıkmaları için cesaretlendiriyor. 1950’lerde yaşamış, o dönemin gerçekliğine uygun bir karakter olması gerekirken, 21. yüzyılın “aydınlanmış sesini” temsil ediyor.

 

 

 

 

PleasentvillePleasantville (Yaşamın Renkleri)

Filmde 1998 yılından iki genç, zamanda yolculuk ederek 1950’lerdeki bir kasaba halkının tutkuyu ve fikir özgürlüğünü bulmasına yardım ediyor. Siyah beyaz başlayan filmdeki her karakter, cinsellik ya da entelektüel kendini sorgulama ile bireysel özgürlüğü keşfedince, aniden siyah beyazdan renkliye dönüşüyor.

 

 

 

 

 

back_to_the_future_poster_Back to the Future (Geleceğe Dönüş)

1985’ten 1955’e yolculuk yapan Marty McFly, babası George’un kendine güven duymayan, pısırık bir insan olduğunu fark ediyor. Marty, George’a kendisini savunmasını ve özgüven duymasını sağlıyor. Film 1985’e döndüğünde, başarılı bir romancı olan George,  kitaplarında Marty’nin 1955’teki radikal tavsiyesini tekrarlıyor: “Aklını kullanırsan, her şeyi başarabilirsin!”

 

 

 

 

 

bend-itBend It Like Beckham (Hayatımın Çalımı)

Film 2002 yılında Londra’da yaşayan Hintli bir genç kızın hikayesini anlatıyor. Jess futbol oynamak isterken, ailesi onun yemek yapmayı öğrenmesini ve hanım hanımcık olmasını istiyor. Filmin sonunda Jess, profesyonel bir kadın futbol takımına katılmak ve Amerika’ya taşınmak istiyor. Ailesi sonunda bunun, Jess’in hayallerini gerçekleştirebilmesi için en doğru yol olduğuna ikna oluyor.

 

 

 

 

meet-the-fockersMeet the Fockers (Zor Baba ve Dünür)

2004 sonunda gişe rekoru kıran bu komedi, tutucu Byrnes ailesi ile hippi Focker ailesi arasındaki çatışmalar etrafında dönüyor. Filmin sonunda, değişmeye ikna olan taraf Focker çifti olmuyor; aksine katı kuralcı Byrnes ailesi onlardan bir şeyler öğreniyor.

 

 

 

 

 

Bütün bu filmlerin ortak mesajı, sınırlayıcı toplumsal değerlere mahkum olmayın ve neyle mutlu oluyorsanız onu yapın.

Yerli Bonus: Hababam Sınıfı Uyanıyor

Mahmut Hoca’nın verdiği cevap, şimdiki deyimle “kapak” oluyor =)

https://www.youtube.com/watch?v=63rCpjbNMTA

2 thoughts on “Nesiller Boyu Sinema

Leave a Reply