Stil ve imaj danışmanı Sayın Rüzgar Mira Okan’ın Instagram’da yaptığı canlı yayınlardan biri “Gardırop Detoxu” ile ilgiliydi. Bu hafta evimi taşıdığım için konunun zamanlaması benim için mükemmel oldu. Rüzgar Hanım’ın aktardıklarından epey bir faydalandım ve hemen uygulamaya geçtim. Aldığım notları sizlerle de paylaşmak istedim 🙂

Öncelikle, gardırobumuzu “iş gardırobu” ve “sosyal hayat gardırobu” olarak iki kısma bölüyoruz. Bu sayede iş kıyafetlerimizi planlarken elimiz sadece işe giyilmeye uygun olan kıyafetlere gidecek ve karar vermemiz kolaylaşacak.

Iş kısmına koyacağımız kıyafetler için aşağıdaki soruları kendimize yöneltiyoruz;

  1. Kıyafetlerim şuanda çalıştığım şirketin kültürüne uygun mu? (“Giyim Kodları Çözüldü!” başlıklı yazımda farklı giyim kodlarından bahsetmiştim.)
  2. Kıyafetlerim pozisyonuma uygun mu?
  3. Kıyafetlerim hedef ve amaçlarıma uygun mu?
  4. Kıyafetlerim vücut şeklime uygun mu?
  5. Kıyafetlerim vücut tipime uygun mu?
  6. Kıyafetlerim işlevsel mi?
  7. Kıyafetlerim kişisel renklerime uygun mu? (“Kırmızının 50 Tonu” başlıklı yazımda, kişiye en çok yakışan renkleri bulmak için cilt alt tonunu belirlemede kullanılan yöntemlerden bahsetmiştim.)

Sosyal hayat kısmına koyacağımız kıyafetler için de yukarıdaki son 4 soruyu kendimize soruyoruz. Bazı kıyafetler iki kısım için de uygun olabilirler. Rüzgar Hanım’ın “jokerler” olarak bahsettiği bu parçaları, iki kısmın arasına, yani gardırobumuzun orta bölümüne asıyoruz.

Detox için 5 adet kutu ya da torba alıyoruz;

  • Birinci torbaya, vücudumuza olmayan kıyafetleri koyuyoruz.
  • Ikinci torbaya, hem işe giyilmesi uygun olmayan hem de artık sosyal hayat kısmında tutmak istemediğimiz kıyafetleri koyuyoruz.
  • Üçüncü torbaya, tadilat gerektiren kıyafetleri koyuyoruz. (Düğmesi kopmuşlar, paçası alınacaklar… vs.) Bu torbayı terziye götürüyoruz ve parçaları gardırobumuza geri kazandırıyoruz.
  • Dördüncü torbaya, uzun süre askıda bekleyip giyilmeyen kıyafetleri koyuyoruz.
  • Beşinci torbaya ise eskiyen kıyafetleri koyuyoruz. (Erimiş, kaçık çoraplar… vs.)

Bu işlemleri ayakkabı, aksesuar, iç çamaşırı ve çoraplar için de uyguluyoruz.

detox

Gelelim kalan kıyafetlerimizi planlamaya…

Gardırobumuzda kullanacağımız askıların aynı cins ve ebatta olması, kıyafetleri aynı hizada görmemiz açısından önemli. Zaman içinde askılar için de ayrı bir detox yapılabilir, detoxception 🙂

En uzun parçaları gardırobumuzun bir tarafına asıyoruz, mantolar ve elbisler bir başta olacak şekilde, manto-manto-elbise-elbise-elbise sırasıyla asmak. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aynı renkteki kıyafetleri yan yana asmamak. Renk çesitliliğini görmek için, renkleri karıştırarak asmak önemli. Mesela siyah elbise – mavi elbise – bordo elbise – siyah elbise gibi… Sonrasında ceketleri, varsa takım pantolonu/eteği ile birlikte aynı askıda asıyoruz. Daha sonra, gömlekleri ve bluzleri asıyoruz. En sona da etekleri -etek askısında olacak şekilde- asıyoruz. Askılara tek parça asmaya özen göstermek, üst üste asmamak önemli. T-shirt ve kot gibi katlanabilir kıyafetleri zamanla azaltarak askılı sisteme geçirmek mümkün diyor Rüzgar Hanım. Benim gibi bol t-shirtü olanlar yandı 🙂

gardrop

Vedalaştığımız kıyafetleri dönüştürmek de elimizde. Örneğin H&M ‘kıyafette geri dönüşüm’ kampanyası kapsamında eski kıyafetleri, ‘dönüştürüp, geri kazandırmak üzere’ geri alıyor ve karşılığında hediye çeki veriyor. Dolap, Moda Cruz, Let Go gibi uygulamalarla kıyafetlerimizle vedalaşıp elde edeceğimiz geliri bağışlamak da başka güzel bir yol 🙂

3 thoughts on “Gardırop Detoxu

  1. Ben de, bir erkek olarak (yas 50 kusur :)))), is, sosyal ve joker ayrimina tamamen katiliyorum, ve tesadufe bakiniz ki, bundan birkac hafta evvel tam da bunu yaptim :). Kesinlikle isler kolaylasti. Hatta T-Shirt ler bile ayrildi (bende de cok fazla var, asmam imkansiz :)))), gunlukler ve gezmelikler. Bir de, siyah ve mavi kotlari bir kez giyene kadar, ters olarak katlayip koyuyorum (makineden ciktigi gibi), boylece temiz olan karismiyor :))). Iddia ediyorum, gardrobum hanimiminkinden daha duzenli!!! Sevgiler. Murat.

    1. Merhaba,
      1,2 ve 4 numarali torbalari bagislayabiliriz.
      5 numarali olan da ya geridonusume gidecek ya da toz bezi olacak 🙂
      Kotlari temizken ters katlamak cok iyi bir fikirmis, ben de deneyecegim. Tesekkurler.

Leave a Reply