‘E sen mühendislik okumadın mı? Pazarlama/İK/X N’alaka?’ Bu tepkiyle karşılaşan mühendisler buraya 🙂
Üniversitede okurken zorunlu stajlarım sayesinde teknik mühendis olmak istemediğime karar vermiştim. Mezun olduktan sonra da danışmanlık, pazarlama ve İK gibi farklı alanlarda çalışma fırsatım oldu. Birlikte çalıştığım insanlar mühendislik kökenli olmamı hep bir değer olarak gördü. Zaman zaman farklı ortamlarda eğitimini aldığım disiplin ile yaptığım işin farklılığından şaşkınlığını dile getirenler de oldu. Sanki çok garip bir durummuşçasına tepki verenler bile vardı 🙂
Bu yazıyı mühendislik eğitimini övmek için yazmıyorum. Yönetim dünyasını takip edenler farkındadır, en çok çıkan haberler ya değişim ile ilgili ya da çeşitlilik. Bu yazımda da kişinin değişiklik yapmaktan korkmaması ve kariyerinde çeşitlilik yapmasının aslında ne kadar değerli olabileceği ile ilgili.
DMN tarafından CMO’lar üzerine yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum;
Araştırma ekibi Linkedin’den rastgele 30 CMO profili seçmiş. Örneklem grubu %63’ü erkek, %37’si kadından oluşan, B2B, B2C, B2B/B2C ve kar gütmeyen kuruluşlarda çalışan CMO’lardan oluşuyormuş. Onlara dair ilginç veriler;
Üniversitede ne okudular?
CMO’ların sadece %10’u lisans öğreniminde Pazarlama okumuş. (Araştırma Amerika’da yapılmış. Türkiye’de zaten dört senelik bir Pazarlama lisans öğrenimi yok.) Mühendislik (tüm branşları) %20’lik oranla en popüler disiplinken, onu takip eden diğer disiplinler sırasıyla siyasal bilimler (%13) ve işletme (%13). (Bazı CMO’lar çift anadal mezunu olduğu için rakamlar toplandığında %100’ü aşıyor.)
Yüksek lisans yaptılar mı?
CMO’ların yarısı (%47) lisans öğreniminden sonra yüksek lisansa ya da profesyonel bir programa devam etmiş.
Önceki görevleri neydi?
Mevcut görevlerinden önce, grubun %23’ü pazarlama VP’liği, %20’si başkan, kurucu ya da CEO’ymuş. %13’ü SVP ve diğer bir %13’ü ise başka bir şirktte CMO’luk yapmış.
Grubun %73’ü CMO ünvanı alabilmek için şirketini değiştirmiş. %27’lik bir kısım ise kendi şirketinde terfi ederek CMO olmuş. Bu da şirketler için ‘yeteneği elde tutma’ konusunun önemini gösteriyor.
Ne kadar zamandır CMO’lar?
CMO’ların ortalama görev süreleri otuz üç ay (CMO’luğun da ömrü üç yıl çıktı 🙂 ). %17’lik kısım bir yıl ya da bir yıldan az süredir CMO’luk yapmışken, yaklaşık %10’u 5-10 yıl arasında görevini sürdürüyor.
Hangi becerilere sahipler?
‘Strateji’, ‘pazarlama stratejisi’, ‘girişimcilik’, ‘ürün pazarlaması’ en çok sahip oldukları düşünülen (‘endorse’ edilen) beceriler.
Pazarlamada analitik düşünme, planlama, sayılarla arası iyi olmak eğer aranan özelliklerse, mühendislik okuyanlara müjde 🙂