Tersine mentorluk konusunun giderek yaygınlaşması, reklamlarda da işlenerek topluma örnek gösterilmesi, “sürekli öğrenme”ye inanan biri olarak beni çok mutlu ediyor =)
Sosyal paylaşım siteleri sayesinde çevremizdekilerle iletişimde olduğumuzu düşünsek de, gerçek hayatta çoğumuz diğer insanlarla iletişime geçmekten kaçınıyoruz. İnsanlarla göz teması kurmuyoruz, onlarla konuşmuyoruz.
Oysa ki, bir zamanlar karşımıza çıkan neredeyse herkesle etkileşime geçmekten çekinmediğimiz bir dönem vardı. Cep telefonlarının ya da internetin çıktığı zamanlardan bahsetmiyorum. Çocukluğumuzdan bahsediyorum!
Unuttuğumuz bu yeteneğimizi, mentorluk alarak hatırlamak nasıl olurdu?
Merak edenler için Mentos sosyal deney niteliğinde bir reklam filmi yapmış; Bir grup utangaç yetişkine kulaklıklar vererek, “iletişim uzmanları” tarafından ekranlarla takip edilerek yönlendirileceklerini ve onlara ne söylenirse aynen söylemelerini/yapmalarını tembihlemiş. Söylemedikleri ise kulaklığın ucundaki mentorların ortalama beş yaşında oldukları.
Yetişkinler, talimatları verenlerin kim olduklarını anlayınca, önce şaşırıyorlar. Fakat daha sonra, duydukları minik seslere kulak veriyor, hatta yönlendirmeleri sayesinde arkadaş edinmeye başlıyorlar.
İşte Mentos Mentors reklamı;
Mentos “tersine mentorluk” temasını bu reklamında işleyerek aslında, insanlarla iletişime geçmenin sandığımız kadar zor olmadığını göstermeyi başarmış.
Bu reklami daha once gormemistim. Cok guzel bir yazi olmus. 🙂
Teşekkür ederim 🙂