Gazetede denk geldiğim bir haber bana çok sevdiğim ‘Inside Out’ filmini hatırlatınca yazmak istedim 🙂 Uzmanlar, canımızın sıkkın olduğu anların bile hayatımıza çok şey katabileceğini söylüyor.

sadness-inside-out
‘Inside Out’ (Ters Yüz) filmindeki Sadness (Üzüntü) karakteri

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR

Mutlu ruh hali, kişinin bilgileri zihninde daha dikkatli bir şekilde işleme yetisini azaltıyor ve yanıltıcı bilginin hafızadaki orjinal bilgiyi bozma riskini arttırıyor. Buna karşılık kötü bir ruh hali kişinin detaylara daha çok odaklanmasını sağlıyor ve kişinin hafızası onu daha az yanıltıyor.

MOTİVASYONUN ARTMASINA YARDIMCI OLABİLİR

 

Üzüntü hissi hafif bir alarm sinyali olarak nitelendiriliyor, çevremizde bulunan bir zorlukla başa çıkabilmemiz için bizi daha çok çaba harcamaya ve daha fazla motive olmaya sevk ediyor, durumu düzeltmeye yönelik bir enerji ortaya çıkartıyor. Buna göre çaba gerektiren zorlu işlerde mutsuz bir ruh hali kişinin o işle uğraşma azmini artırırken, mutlu bir ruh hali tam tersi etki yapabiliyor. Bunun da muhtemel sebebi kişinin zaten mutlu bir ruh halindeyken, bir işi yapmak için daha az motivasyona sahip olması, çünkü zaten her şey yolunda mesajıyla kişi rahat olabiliyor.

DAHA İYİ İLETİŞİM KURULMASINI SAĞLAR

Mutlu insanlar daha özgüvenli, daha iddialı ve daha yetenekli iletişim kurucular olarak nitelendiriliyor. Bununla birlikte, daha temkinli, daha az iddialı ve daha özenli bir iletişim şeklinin gerektiği durumlarda, üzgün bir ruh hali daha çok işe yarayabilir.

Yapılan deneylerde, üzgün bir ruh halinde olan kişilerin daha çok ikna edici konuştuğu ve konuştuklarını savunmak için daha etkili ve somut argümanlar ortaya koyduğunu ve pozitif bir ruh halinde olan kişilere göre diğer insanları bir şeye ikna etme konusunda daha iyi oldukları görülmüş.

MUHAKEME GÜCÜNÜ ARTTIRIR

Yapılan araştırmalarda insanların mutluyken, önyargılarına göre sosyal çıkarımlar yapma ihtimallerinin daha yüksek olduğu görülmüş. Mutlu bir ruh hali kişiye tanıdık gelen şeyi doğru olarak görme eğilimini arttırıyor, üzgün bir ruh hali ise tam tersi etki yapıyor. Üzgün bir ruh halinde olan kişilerin mantıksal hatalar yapmaya daha az meyilli oldukları ve tanık oldukları bir olayı anlatırken daha az yanlış yaptıkları görülmüş. Kötü bir ruh hali izlenim edinme süreçlerinin daha doğru şekilde gerçekleşmesine yardımcı oluyor.

Özetle, hafif ve kısa süreli bir üzüntü aslında hayatımızın birçok alanındaki problemlerle baş etmede bizim için faydalı. Belki de bu yüzden, her ne kadar kendini üzgün hissetmek başa çıkılması zor bir durum olsa da, batı sanatı, müziği ve edebiyatının en başarılı birçok eserinde üzüntülü olma konusu ele alınmıştır. Günlük yaşamda da aynı şekilde, insanlar bazen kendilerini üzgün hissettirecek birtakım yollara başvururlar. Mesela hüzünlü sözleri olan şarkılar dinlemek ya da sonu kötü biten veya hikayesi üzücü olan filmler izlemek ya da kitaplar okumak gibi.

Her duygunun doğru şartlar altında oynadığı önemli bir rol var diyerek, konuyu çok eğlenceli bir şekilde anlatan, yazının başında bahsettiğim ‘Inside Out’ filmini izlemenizi tavsiye ediyorum 🙂

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/uzuntunun-4-faydasi-1416951/

 

1 thought on “Üzüntünün 4 Faydası

  1. Tüm duyguları dozunu kaçırmadan ve aşırıya kaçmadan yaşamanın insan hayatını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Mutsuzluğu yaşamadan mutkuluğun değerini, başarısızlığı yaşamadan başarının değerini yeterince anlamayabiliriz. Güzel bir noktaya değinmişsin…

Leave a Reply